Invisible Breath(verlengd t/m 3 januari 2021)

Goed nieuws!

5 juli t/m 1 november 2020 – Onder de titel ‘Invisible Breath’ tonen Mirna Limon en Nicole Schulze een selectie werken op papier die zij in de afgelopen jaren geïnspireerd door elkaar hebben gemaakt. Beiden onderzoeken in hun werk de onzichtbare, innerlijke gevoelswereld van de mens.

In het werk van zowel Limon als Schulze staan de mens, zijn innerlijke wereld en het menselijk gedrag centraal. Echter benaderen beide kunstenaars deze thema’s op verschillende wijze.

Mirna Limon

Zo is Mirna Limon (Hengelo, 1973) op zoek naar een verbinding tussen het alledaagse en een parallelle wereld die eerder voelbaar dan zichtbaar is en het alledaagse overstijgt. Een wereld die zich volgens sommigen meer en meer ontsluiert wanneer je jezelf beter leert kennen en je lichaam als heiligdom beschouwt. In haar werk gebruikt Mirna Limon haar eigen kinderfoto’s om universele boodschappen als ‘remember your spirit’ en ‘what the mind doesn’t know, the heart fills in’ te tonen. Deze boodschappen zijn verkregen uit haar levenslessen en inzichten. Het maakproces ziet ze als een ontdekkingstocht waarin de mogelijkheden van het materiaal worden verkend en als een manier om contact te maken met haar energie en haarzelf.

Mirna Limon, Pride, oliepastel en grafiet op papier, 2020

Nicole Schulze

Waar Mirna Limon op zoek is naar energie en bewustzijn, zoekt Nicole Schulze (Salzwedel, 1978) in haar tekeningen naar een bepaalde spanning of weerstand. Ze combineert en verstoort het realistische beeld met ingrepen als spontane vormen en lijnpatronen. Ze maakt hierbij dikwijls gebruikt van materialen als garen en textiel. Zo creëert ze sensitieve, collageachtige tekeningen vol metaforen en lagen, waarmee ze verwijst naar de mens en het gevoel. In combinatie met haar titels, die een belangrijk deel van haar werk vormen, ontstaan er op de realiteit gebaseerde statements met een humoristisch en surrealistisch karakter. 

Nicole Schulze, Quiet like a shadow, 2019

Ondanks de verschillende werkwijzen van de kunstenaars vertonen de werken ook  overeenkomsten, bijvoorbeeld in kleur- en materiaalgebruik. Daarnaast wordt het werk van beiden gekenmerkt door tegenstellingen als figuratie versus abstractie en fijnzinnige details versus grovere vlakken.

Samenwerking

Mirna en Nicole zijn beiden opgeleid aan de AKI in Enschede. Als kunstenaars hebben ze regelmatig contact en inspireren ze elkaar met gesprekken en hun werk. Ze werkten onder andere samen tijdens het project ‘Gezichten’ in het Drawing Centre Diepenheim en het tekenproject over lichaamsenergie ‘Energeia365’. Bij het laatstgenoemde project reageerden ze op Instagram op elkaars foto’s, statements en werken. Een aantal werken dat daaruit voortvloeide is in deze tentoonstelling te zien. 

(Bron: https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/content/2746/de/mirna-limon-amp-nicole-schulze-invisible-breath)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.